Grootste showtuin van het noorden!

Bezoek ons op:

Bitgumerdyk 32, 9041 CE Berlikum

20.000m2 showtuin

Grootste van het noorden

Verzending gratis boven € 1.750,-

Persoonlijke klantenservice

Mooie recensies ★★★★★

Hoe maak je bloembakken van stapelblokken?

Iedereen houdt van bloemen en planten. De heerlijke geur en vrolijke kleuren zijn daar genoeg bewijs van! Er is echter nog een reden waarom bloemen en planten onmisbaar zijn: bloembakken.

Door bloembakken in uw tuin te plaatsen, creëert u moeiteloos sfeer in uw tuin, zorgt u voor mooie doorkijkjes en geeft u diepte aan uw tuin. Wanneer u een bloembak op de juiste manier bouwt met bouwstenen, kan de bloembak in ieder geval zo mooi worden als de plant!

Gebruik stappelblokken om een bloembak te maken

Als u een verhoogde border of bloembak in uw tuin wilt maken, kunt u het beste de volgende stappen volgen:

1. Bepaal de maat van de bloempot of verhoging die u wilt realiseren en plaats deze met houten palen.

2. Graaf de grond af tot ongeveer 10 cm onder het maaiveld.

3. Leg de 5x15x100 band plat op de grond als basis voor een bloempot of verhoogd frame.

4. Meng metselmortel of maak steenlijm en breng het vervolgens aan op de fundering.

5. Breng nu de eerste laag muurelementen of stapelblokken aan op de fundering.

6. De tweede laag moet opnieuw “halve stenen” gebruiken op de eerste en elke volgende laag.

7. Afhankelijk van de gebruikte lijm, moet u de droogtijd in acht nemen voordat u doorgaat naar de volgende stap.

8. Behandel de binnen- of opstaande rand van de bloempot met een asfaltlaag en schilder met een blokborstel.

9. Als je mooie wandelementen hebt gekocht, kun je nu de zijkanten laten zoals ze zijn. U kunt de onderdelen ook coaten met gipsmortel, maar dit moet wel geschikt zijn voor gebruik in de tuin. Daarna kunt u de stuclaag inkleuren met dampopen verf.

10. Als laatste plaats je het anti-worteldoek aan de binnenzijde of opstaande rand van de pot, en kun je de rand van de vijver gebruiken als afwerkrand. De rand van de vijver als afwerking is niet alleen een mooie toevoeging vanuit esthetisch oogpunt, maar dient ook als zitje.

Een constructief grondkerend element maken?

Het aanbrengen van constructieve grondkerende elementen (zoals trappen, taluds, bloempotten/borders hoger dan 60 cm) vereist een professionelere aanpak en vergt dus meer voorbereiding. Daarom raden we u om veiligheidsredenen aan om een gecertificeerde hovenier te raadplegen en hen misschien zelfs het werk te laten doen. Doordat de gecertificeerde hovenier over de nodige kennis en de juiste gereedschappen/machines beschikt, kunnen constructieve grondkerende elementen correct en veilig worden geplaatst.

Mocht u er toch voor kiezen het werk zelf uit te voeren adviseren wij je grondig voorwerk te doen, je goed te laten adviseren, goed gereedschap en de juiste machines te gebruiken en vervolgens uiterst secuur met de uitvoering om te gaan.

Zelf beginnen

In principe kunt u de bovenstaande 10 stappen volgen. Verschillende graafdieptes, funderingsconstructies en indien nodig eerst L-vormige staven of damwanden plaatsen met voldoende grondhoudend vermogen. Dit hangt echter volledig af van de lokale bodemgesteldheid en de stabiliteit van de ondergrond. Daarnaast moet u rekening houden met de hoeveelheid grond en de relatieve druk die op het grond kerende element wordt uitgeoefend.

De basisregel voor het maken van bloembakken, verhoogde borders of stapelhellingen hoger dan 60 cm is dat de keerelementen minimaal 1/3 ondergronds verwerkt moeten worden. Zo is het bovengrondse deel bestand tegen de druk die de grond erop uitoefent: u kunt L-vormige elementen of damwanden gebruiken en geselecteerde wandelementen er tegenaan laten leunen om het juiste esthetische effect te krijgen.

Voor verdere hulp kunt u altijd een van onze gespecialiseerde vakmannen raadplegen en contact opnemen met Westra Sierbestratingen 06-12935307

Reageren

Westra Sierbestrating

Met ruim 20.000m2 showtuin en een uitgebreid assortiment, hebben wij ook voor u de juiste materialen. 

Recente blogs

Volg ons op Facebook

Een greep uit de producten

Offerte aanvragen?

Geheel vrijblijvend een offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op via de rode knop!

Tijdens de schoolvakanties zijn wij ma-vr geopend van 08:00 - 17:00 en zaterdags van 08:00 - 15:00 uur.